Blog

HVORFOR FOKUS PÅ SUKKER I ARBEJDSTIDEN?

Kage, slik og sodavand er en kæmpe udfordring på de fleste arbejdspladser
Vi taler om kost, motion og søvn og prøver på alle mulige måder at inspirere alle på arbejdspladsen til at gøre sig lidt mere umage i hverdagen.

Det største indtryk, Sukkersheriffen efterlader efter første runde af samarbejdet med medarbejderne, relaterer sig næsten altid til sukker. Forklaringen er, at vi helt fra starten stiller knivskarpt på blodsukkerbalancens betydning for vores velvære, præstationsevne og evne til at være de mennesker, vi gerne vil være. Ikke mindst efter fyraften. Her spiller de søde sager en meget vigtig rolle – for alle uanset hvordan vi ellers ser ud i spejlet.

“Zukkerfri Zone – 21 dage uden sukker i arbejdstiden”
Med perfekt timing inviteres alle på arbejdspladsen til at deltage i den første konkurrence, der i bund og grund kun kræver, at man er med. Selv medarbejdere, der ikke skriver sig på deltagerlisten, får noget ud af, at alle andre snakker og handler efter spillereglerne i arbejdstiden i tre uger. Vi kalder det “et historisk øjeblik” og lover, at det betaler sig, fordi ingen kan forudse eller tænke sig til, hvilken positiv effekt det vil få for den enkelte at være sukkerfri i arbejdstiden i ugevis. Den skal mærkes. I virkeligheden er bagtanken at få så mange som muligt til at ændre handling længe nok til, at de fleste kan se fidusen i at ændre adfærd, når konkurrencen ender.

Vi ruller den søde løber ud
På kickoff-mødet bliver deltagerne undervist i blodsukkerbalancens hvem, hvad, hvor og hvorfor. Den fornuft til udspringer her, motiverer de fleste til at tilmelde sig tilbuddet om individuelle møder med Sukkersheriffens team. Vi kalder det sundhedstjek, fordi der indgår et tilbud om at få målt sit kolesteroltal, blodtryk, blodsukker, fedtprocent og body age.

De individuelle møder med en af vores ernærings- og sundhedsfaglige konsulenter er, at give den enkelte medarbejder en helt klar og tydelig fornemmelse af, hvor langt vedkommende er fra anbefalingerne i relation til kost, motion og søvn. I samme øjeblik dette billede tegner sig, slår vi til med god rådgivning og praktisk erfaring for, hvordan man lettest kommer i mål med sine gode hensigter.

Og resultaterne taler for sig selv. Hver gang kan vi fremlægge et flot statistisk materiale, der viser, at medarbejderne har rykke på deres livsstilvaner og sundhedsværdier. Men det bedste er, at de siger, det har været sjovt og underholdende i processen med at ændre vaner. Det er jeg som passioneret sukkersherif meget, meget stolt over.

 

 

 

VI KAN OSSE NOGET MED KVINDER

Konceptet virker på ALLE slags arbejdspladser
Af og til får vi henvendelser, der starter med spørgsmålet: Kan I også få kvinder til at deltage?

Det kan vi! 
Når markedsføringen på hjemmesiden og materialer er så målrettet mænd, skyldes det netop, at kvinder er meget lettere at fange med sundhedstemaet end deres mandlige kolleger.

Til gengæld kan mænd bane vejen for sunde ændringer på arbejdspladsen og i hjemmet, hvis de bliver tændt på ideen – og kvinderne kan lægge sig i deres slipstrøm og får meget mere sundhed praktiseret i meget længere tid, end de ville have gjort helt alene.

Sukkersheriffens måde at sundhedsrådgive på virker alle typer arbejdspladser med både mænd og kvinder.

Det vil TDC, LEGO og mange andre virksomheder kunne bekræfte.

 

Ny swingerklub i Glostrup

Hvordan følger man op på en succes?
Det spørgsmål stillede det samlede Arbejdsmiljø- og sikkerhedsudvalg Sukkersheriffen på et evalueringsmøde efter gennemførelse af et 4 ugers forløb hos Glostrup Forsyning. Læs eventuelt om forløbet HER

Der var ingen tvivl om, at både ledelse og medarbejdere ønskede en opfølgning, der kunne sikre, at de flotte resultater blev fastholdt.

Og det er helt i Sukkersheriffens ånd; først sætter vi ild til fællesskabets motivation, den kollektive tankegang og bevidstheden om, hvordan vi påvirker hinandens sundhed. Siden vender vi tilbage i en lidt mindre forløbsmodel og giver en hestesko til dem, der måtte være faldet af hesten eller er klar til endnu et løft i spise-, motions- eller søvnvanerne. Igen og igen.

Hos Glostup Forsyning valgte man at tilbyde alle medarbejderne endnu et sundhedstjek, og som afslutning på dette forløb fik Sukkersheriffen frie tøjler til at arrangere et fælles kickback møde.

Det ringede ud – og det gik rent ind
Den 20. juni 2018 samledes hele banden i “skolegården” for at blive opdelt i tre grupper. Hvert gruppemedlem skulle løse tre opgaver; armstræk, hulahop og sjipning, og alle resultater blev talt sammen på gruppens “regnskabsark”.

Der blev snakket, grinet, pustet og stønnet under overskriften “Motion og latterlige bevægelser”. Det hele tog knap nok en time, og der var bred enighed om, at det havde været supersjovt.

Som altid var der en konkurrence involveret, som denne gang endte med, at samtlige medarbejdere fik en velfortjent præmie.

 

 

 

Ingeniører og bygningskonstruktører kom med på vognen

Ingeniører og bygningskonstruktører hos T-KON ApS i Køge har indset, at blodsukkerbalance er en bærende konstruktion

Direktør, Troels Ejdrup Andersen er helt fremme i sikkerhedsskoene og ønsker at stå i spidsen for en arbejdsplads, hvor hans medarbejdere er glade for at være:

”Arbejdsglæde er en svær størrelse at måle på, men jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at der er meget vundet ved at hjælp hinanden med at holde humøret og energien på toppen gennem hele dagen. Du kan også kalde det Work-life-balance. Sukkersheriffen har inspireret os, så vi både som team og enkeltindivider ved præcis, hvad og hvordan vi skruer op og ned for brændstoffet. Forløbet har ikke blot givet os alle stof til eftertanke, men vi har også fået finjusteret vores personalegoder, så vores frokostordning og mellemmåltider på godt og ondt er blevet lige i skabet. Jeg er glad og godt tilfreds med samarbejdet og synes, jeg har fået meget for pengene”.

Forløbet indeholdt to sundhedssamtaler inkl. sundhedstjek med 3 ugers mellemrum
Analyse af kost-, motions- og søvnvaner + test af kolesterol, blodtryk, blodsukker og fedtprocent

Følgende citater er fra det fælles evalueringsmøde med ledelse og medarbejdere:

”Man magter ikke sundhedsteamet og giver op på forhånd, fordi budskaberne hele tiden skifter – så må man det ene, og så må man ikke alligevel. Dette her har været godt og håndgribeligt”

”Det har hjulpet meget (på energien) om eftermiddagen, at vi nu har rugbrød stående fremme”

”Det er ligesom en julegave – at arbejdsgiveren beskæftiger sig med sine medarbejderes ve og vel”

”Det har også haft en positiv effekt på familien derhjemme … at jeg er blevet en mere bevidst rollemodel”

Jeg elsker at overraske

Glostrup Forsyning – here we come
Der røg – helt som forventet – kun 4-5 hænder i vejret på mit spørgsmål om: “hvor mange af jer har glædet jer helt vildt til mødet med Sukkersheriffen i dag”?

Inden da var der på kickoff-mødet blevet delt dugfrisk “sundhedslitteratur” ud til alle, der ikke var helt opdaterede på, hvad Alt for Damerne, Ude & Hjemme og diverse livsstilsmagasiner mener, vi alle sammen bør vide om sundhed.

De ikke-forberedte kunne derfor lige nå at blive bekræfte i, at kartofler og stivelse er ren gift for kroppen, at chili øger forbrændingen og at alt, hvad man spiser efter kl. 20, feder … inden alle disse vandrehistorier blev skudt ned med en kanon på størrelse med Runde Tårn.

Det blev 100 minutter med ører så stive som møllehjul ??? Eller??? Hold nu op, hvor jeg bare elsker at se skepsis forvandet til lydhørhed og fornyet interesse blandt mænd til at tage imod sund og fornuftig rådgivning.

Hvem ka? Mænd ka!

22 svende er kommet op i omdrejninger
Cheferne gjorde præcis, som vi sagde, de skulle; de sagde ikke et ord om den forestående indsats, før alle mand sad bænket en tidlig morgen i Lyngby.

Det eneste, der var sivet ud, var Sukkersheriffens skriftlige invitation – af meget få ord.Resten kom som en overraskelse.

Og det blev et godt møde med god stemning og masser af grin. Sukkersheriffens afslappede og uhøjtidelige indgangsvinkel til sundhedstemaet gik rent ind. Aldrig har så mange blikkenslagere og kloakfolk gjort sig så umage med, hvad de spiser i arbejdstiden, som det vi kom til at opleve de efterfølgende fire uger.

På det månedlige svende-klubmøde blev flødekartofler & bøf skiftet ud med mad fra Det sunde Køkken i Lyngby.

Læs mere om, hvad Brdr. Jensen VVS fik ud af samarbejdet med Sukkersheriffen HER

Blikkenslagere giver mund-til-mund

Dingelingeling 
“Sukkersheriffen – det er Vibeke Lund”
“Hej – det er Bo Nielsen fra Brødrene Jensen VVS i Lyngby. Vi har ansat en blikkenslager, der går og taler godt om det, han har oplevet, I har lavet på hans tidligere arbejdsplads. Jeg kunne godt tænke mig at høre mere om det. Kan du sende mig noget materiale”?
“Ja, det kan du tro jeg kan – men jeg vil meget hellere kigge forbi jer til et kort møde. Jeg har brug for at kende jer lidt bedre for at vide, hvad det er for materiale, du har brug for”.
“Det lyder fint”.
“Hvad siger du til fredag den XX december kl. 10”?
“Det er en aftale – vi ses”.

22 raske svende er godt i gang med at få kærligheden at føle
Virksomheden har købt Sukkersheriffens 4 ugers forløb “Hvis din krop var en Ferrari”. I skrivende stund er vi halvvejs i denne første etape af samarbejdet. Der er god karma og masser af aktivitet på den til formålet oprettede lukkede Facebook-gruppe. Her bobler dialogen, pralerierne og smådrillerierne. Der bliver lagt billeder ud af madpakker – nu med grøntsager på sidelinjen, spiseklare middagstallerkener med fisk og ikke mindst “kakkelborde” med slikskåle eller pizza i weekenden. Helt i tråd med det, vi forsøger at lære dem: Hold hverdagen sund – så er der plads til ballade i kosten i weekenden.

Svendemøde med nye boller på suppen
Vi kom uanmeldt forbi umiddelbart efter fyraften og så med egne øjne, hvordan menuen til den månedlige fællesspisning i forbindelse med svendemøderne var ændret fra kød & flødekartofler til mad med masser af grøntsager leveret af Det sunde Køkken i Lyngby.

Efter mødet blev billeddokumentationen lagt ud på Facebook-gruppen, hvor den høstede en masse virkelig sjove komplimenter fra dem, der ikke var inviterede.

Diktatur er roden til alt sundt

Det er underligt at skulle sige det, men vi er nødt til at anbefale nye kunder at træffe beslutningen om et eventuelt samarbejde med os uden at rådføre sig med de ansatte.

Jeg får lyst til at slå mig selv hårdt med en porre, når jeg af og til glemmer at sige til møde med nye potentielle kunder, at de for alt i verden skal have is i maven og træffe beslutningen selv. Alt for tit har jeg oplevet, at chefen glad og begejstret går ud på værkstedet eller i produktionen og viser Sukkersheriffens fine markedsføringsmaterialer frem og spørger: “Er det noget, I har lyst til”?

Han bliver sansynligvis i næste sekund nærmest blæst omkuld af et rungende “neeeeeeeeeeeeeeeej”!!!

“Vi vil meget hellere have en massageordning – eller en større julegave”, lyder svaret.

Ingen forventer sig noget epokegørende af en sundhedsindsats på arbejdspladsen, fordi det går med den, som med alle de fitness-lokaler, som virksomheder får indrettet – det er meget spændende i starten, men så fiser interessen ud.

Sådan går det aldrig med Sukkersheriffens indsats, men hvor skulle de vide det fra?

Vi tror simpelthen ikke, at vores kunder kan forklare deres egne medarbejdere, hvad det er, de får hos os. Derfor beder vi om at få lov til at præsentere vores koncept for alle de personer, der deltager i beslutningsprocessen. Er der en direktør eller en HR-ansvarlig, der sidder med fingeren på købeknappen, skal de selvfølgelig med til mødet med Sukkersheriffen. Vi er så unikke og ubeskrivelige, at vi kun selv kan gøre det.

Vi kommer hellere til jer en gang for meget end en gang for lidt.

Lad de unge mænd komme til mig

Der er mange forklaringer på, hvorfor mange unge mennesker spiser og drikker og styrketræner og sover så uhensigtsmæssigt, at guderne må sig forbarme.

Hos Sukkersheriffen er det blevet en stående joke, at “Vibeke bliver helt mor-agtig”, når der går unge hovedløse spisevaner i sundhedstjek-fælden.

De kan være noget af en mundfuld – disse helt unge medarbejdere der for en meget stor del ikke har fået de sunde vaner ind med modermælken. Men vi starter i den ene ende og slutter i den anden efter et par samtaler eller tre med at høre dem sige, at de er glade for at have fået professionel hjælp og dermed chancen for at rette ind – stille og roligt i den sunde retning.

Den grunduddannelse, de får hos os, kan ingen siden tage fra dem.

Og mit moderhjerte fryder sig hver gang over, at man med det blotte syn kan konstatere den øgede sundhed i deres smil, øjne og ansigtskulør.

Hos Elgiganten afholdt vi i august 2017 et udendørs kick-off møde forud for endnu et tilbud om sundhedstjek til alle.

Vi udfordrede de morgenfriske butiksmedarbejdere med sjippetove, hulahop-ringe og armstræk, og de fik sig nogle gode grin over at se hinanden i komisk bevægelse.

Sundhedstjek – igen og igen og igen og igen og igen og igen

Godt at vide om sundhedstjek på arbejdspladsen
Forebyggelse er bedre end behandling – og billigere. For dig. For din arbejdsplads. For samfundet.
Ligesom det betaler sig at gå til kontrolbesøg hos tandlægen med jævne mellemrum, kan et møde med en professionel kostvejleder sikre, at du holder det rette fokus på din sundhed og dit helbred.

Alle voksne danskere ved, at sund mundhygiejne kræver grundig tandbørstning et par gange om dagen. Det er hverken raketvidenskab eller særlig svært at praktisere. Alligevel rådes vi til gennem hele voksenlivet at lægge vejen forbi tandlægen en til to gange om året for at få en professionel vurdering af tandsundheden.

Mange finder heldigvis ind i en god besøgsrutine. Andre har de bedste intentioner, men kommer alligevel ikke af sted, før tandpinen tvinger dem. Og andre igen holder sig bevidst langt væk fra tandlægen af frygt for ubehag og dårlige nyheder, tandlægeskræk eller fordi de tænker ”Jeg har gode, stærke tænder og ingen huller, så det er spild af tid og penge at gå til tandlægen”.

Få munden på gled
Du kan sammenligne dét at få et forebyggende sundhedstjek og en samtale om dine kost-, motions- og søvnvaner med det, du får ud af at aflægge regelmæssige besøg hos din tandlæge. Når du går derfra, ved du præcis, hvor du bør stramme op og gøre dig lidt mere umage i den kommende tid, hvis du vil undgå, at ”mørke pletter” på dine tænder eller i din livsstil skal udvikle sig problematisk.

Begge steder bliver du bedt om at åbne munden
Sukkersheriffen beder dig svare på spørgsmål om din livsstil, og tandlægen sætter fuld spot på bisserne og leder efter eventuelle tegn på, at du er faldet af hesten. Begge steder får du klar besked om, hvor du eventuelt skal sætte ind for at ”stoppe ulykken”. Og somme tider viser det sig, at der er akut behov for en tandbehandling eller et besøg hos egen læge på grund af forhøjet blodtryk, kolesterol- eller blodsukkertal.

Egenomsorg – en sportsgren hvor kvinder er mænd overlegne
Vi falder hele tiden af hesten. Just som det kører allerbedst, sker der noget i vores liv, der uvilkårligt flytter opmærksomheden til et andet sted på prioriteringslisten. Og er der noget, der bekymrer og fylder mere i tankerne end udfordringen med at spise fisk og gulerødder nok, rykker vi hurtigt tilbage til start – uden af inkassere 4000. Desuden forfalder man let til at undervurdere effekten af et forebyggende sundhedstjek. Man kan ikke vinde hver gang, og der vil være møder, hvor man ikke umiddelbart synes, man fik noget ud af det. Alligevel er det aldrig spildte kræfter at bruge 20-30 fokuserede minutter at tage stilling til, hvordan man egentlig går og har det, hvor man er henne i sit mad- og motionsliv, og om man husker at få sovet godt nok.

Mænd har generelt en tilbøjeliglighed til at tænke, at det er lidt fimset, tøset eller tosset at søge sundheds-faglig hjælp, medmindre de har et reelt problem med under armen. Men. Venter man med at reagere på tegn på begyndende usundhed, til skaden er tydelig for enhver, kan det blive en meget dyrere omgang end nødvendigt er – i tid, penge, livskvalitet og leveår.

Har din arbejdsgiver har placeret et tilbud om sundhedstjek tæt på dit højreben? Så brug det. Hver gang!

Du kan downloade hele artiklen ovenfor HER