Blog

Kolesterol-undervisning under åben himmel

Det gode og det virkelig onde kolesterol
Virksomhedens samlede sundhedsprofil blev præsenteret på det afsluttede fyraftensmøde med CL Electric i Hillerød. I den forbindelse, blev deltagerne undervist, så de i fremtiden er helt skarpe på, hvordan de skal forholde sig til deres egne kolesterolværdier, men også til hele snakken om problematikkerne i forhold til mængden af LDL og HDL kolesterol i blodet.

13428537_1147221098675736_529660181504413837_n

På blot 4 uger var antallet af medarbejdere med forhøjet kolesteroltal halveret
25 ud af 34 mulige medarbejdere havde takket ja til to sundhedstjek med 3 ugers mellemrum efter arbejdstid. Det, synes vi hos Sukkersheriffen, er en flot deltagelse, fordi alle aktiviteter placeret udenfor normal arbejdstid er i hård konkurrence med alt det andet, en familie skal nå i hverdagen.

Fineste forbedringer ses i spise- og søvnvanerne
I forbindelse med 2. sundhedstjek registrerer vi hos Sukkersheriffen alle de parametre, som er forbedret siden 1. sundhedstjek. På de korte møder med medarbejderne når vi at holde taler til nationen om betydningen af fx at spise fisk, fuldkorn og grøntsager og inspirerer til, hvordan den enkelte lettest kan få flere af de sunde sager indenfor vesten.

Vi oplever gang på gang, hvordan den opmærksomhed, der bliver skabt på de enkelte fødevaretyper, søvn og motion, nærmest pr. automatik flytter noget.

13407157_1147220845342428_3681700475020981584_n

Sig noget, Pjerrot
Og de gjorde de. Vi har samlet alle svarene fra medarbejderne på vores spørgsmål: Hvad, synes du, har været godt ved projektet?

Læs citaterne HER

Mad med næringsstof til eftertanke

I sol står urt og busk i skjul … klar til 30 sultne elektrikere
Vi serverede rødbede-gulerod-æble-råkost med dressingen, der kan få grøntsager til at smage som et stykke af himlen.

På “pølsebakken” lå desuden en 1/4 lækker, hjemmebagt fuldkornsbolle, et jordbær og en ærtebælg + det løse og lidt at læse i som svar på spørgsmålet “kan man få opskriften på den råkost”?

2016-05-12 15.20.552016-05-12 15.37.16

Vi kunne have siddet indendørs, men det hele bliver straks mere afslappet og uformelt, når vejret indbyder til udendørs-dialog i samlet flok. Så vi rykkede udenfor i solen. Mit team og jeg benyttede lejligheden til at spørge gutterne, hvordan det gik med det sukkerfri arbejdsliv. De havde været i gang med udfordringen i den første af i alt tre uger, da vi  mødtes til eftermiddagsmåltidsevent.

“Kan I mærke forskellen”?
Der kom flere eksempler på bordet fra øjeblikke, hvor sukkervanerne var blevet udfordret, og automatpiloten nær havde diskvalificeret et par stykker. Hænder havde ubevidst rakt ud efter bolsjer og chokolade på et messebesøg, men var blevet reddet på målstregen af kollegers råben vagt i gevær.

“Man kan især mærke det om eftermiddagen”, var der et par stykker, der proklamerede. “Man har mere energi”.

Udover at dyste om at undgå søde sager i arbejdstiden er elektrikerne blevet klædt på med alt, hvad de skal bruge for at lykkes med de sunde mellemmåltider dér, hvor de plejer at snuppe sig en sodavand eller hapsdog.

Download artikel om denne event HER

Derfor anbefaler vi mænd at gå med håndtaske

Det du spiser i arbejdstiden afgør, hvem du er i fritiden
Har man været i kløerne på Sukkersheriffen i blot fem minutter, har man hørt om vigtigheden af at spise sunde mellemmåltider.

Det handler om at være forberedt til tænderne og om at være den bedste version af sig selv – også efter fyraften.

Klik og hør Sukkersheriffen forklare pointen HER

Cool, Calm and Collected

En af vores kunders medarbejdere blev forleden indlagt efter besøg på skadestuen med hjerteflimmer og snurren i venstre arm.

I sin samtale med lægen kunne han fremvise sit sundhedskort fra sundhedstjek hos Sukkersheriffen. Kortet oplyste, at kolesteroltallet og blodtrykket var normalt, og “vores mand” fortalte os siden, at han under hele seancen på hospitalet var rolig, fordi han jo vidste, at det ikke kunne være en blodprop.

Det viste sig, at problemet skyldtes en nerve, der havde sat sig fast omkring skulderleddet.

Kold kanvas med varme reaktioner

Først foredrag – så gule ærter
“Vi har jo vores egen sherif her i sognet”. Sådan blev jeg præsenteret på Hillerød Industri- og håndværkerforenings generalforsamling den 22. marts. Jeg havde lovet formanden, Palle Andersen at give et kort indlæg om sundhedsprojektet “Hvis din krop var en Ferrari …”, som netop er et lokalt partnerskabsprojekt i Hillerød og omegn. Omkring 80 erhvervsfolk (alle mænd) lyttede til meldingerne fra hesten egen mund om, hvorfor det på en gang er både vigtigt og sjovt at sætte sundhed på dagsordenen i virksomheder med mange mænd. Eneste sundhedsfaglige indslag i talestrømmen var budskabet om alle fordelene ved at holde hele firmaets blodsukker stabilt fra morgen til fyraften.

Når et legeme nedsænkes i vand, ringer telefonen
I går fik jeg i timerne inden weekenden lejlighed til at ringe til et par potentielle nye kunder i Hillerød. Da telefonen blev svaret hos en malermester, præsenterede jeg mig og spurgte efter direktøren for det hele. “Han er gået for i dag, men er det noget, jeg kan hjælpe med”? Jeg forklarede kort, at jeg stod i spidsen for et større sundhedsprojekt med fokus på rigtige mænd i nabolaget, hvorefter manden i røret udbrød: “Jamen, så er det jo dig, der er skyld i, at vi har fået en lækker frokostordning her i firmaet. Chefen har hørt dig et eller andet sted, og nu siger han, at vi bør spise hver 3. time. Og vi har fået indført knækbrød til frugten”.

Malermesteren er varm på ideen
Jeg fangede bossen på mobilen et øjeblik senere og fik det klare indtryk, at ideen om sundhedstjek allerede var blevet solgt ind i minutterne inden, de traditionelle gule ærter med flæsk og sennep blev serveret forleden aften.

ERA BILER A/S forlænger samarbejdet

Medarbejderne efterlyste et fortsat tilbud om sundhedstjek
Samtlige 100 ansatte hos ERA BILER A/S i Hillerød, Helsinge og Frederikssund fik i begyndelsen af året tilbudt to sundhedstjek med 3 ugers mellemrum. Da alle interesserede medarbejdere, svarende til ca. 90% var igennem Sukkersheriffens mølle, blev det tid til at evaluere på resultaterne.

Når direktøren er glad er alle glade
På et møde med direktør, Jacob Johannesen blev virksomhedens samlede sundhedsprofil før og nu præsenteret. Her udvekslede vi oplevelser i projektperioden, og Jacob forklarede baggrunden for sin beslutning om at sætte virksomhedens madtilbud i system i forhold til Sukkersheriffens anbefalinger. Fx indeholder morgenmaden ikke længer hvidt brød og pålægschokolade, og den friske frugt dagen lang suppleres med skrællede gulerødder og mandler.

Når kunderne er glade er alting godt
Hos Sukkersheriffen fester vi hver gang, en kunde ønsker at forlænge samarbejdet. Ovenpå nogle hårde år med finanskrise og spareknive helt ind til benet i store dele af dansk erhvervsliv, er der ved at være råd til sund fornuft. Hos ERA BILER A/S udtrykker direktøren sin tilfredshed med “fuld valuta for pengene” således HER

Skru op for noget godt, der tænder rigtige mænd

Mænd tænder på sundhedstjek
Når det går op for en blikkenslager, at han selv kan skrue op og ned for sit kolesteroltal med maden og måden han bevæger sig på, går der sport i det. “Siger du, at jeg kan have et meget bedre tal om tre uger, hvis jeg spiser mindre kød og flere grøntsager”?

Jeps – det er det, vi siger!
Og det er netop den dialog med mænd på job, der lige har set deres kolesteroltal på displayet, der rykker – hvis den vel at mærke samtidig understøttes af inspiration, som han kan tage med hjem og afprøve effekten af med det vuns. Det kunne være en lille fiks og overskuelig folder med fem forskellige slags råkost, der kan laves i en håndevending og smager fantastisk. Eksempelvis denne HER

2016-01-12 20.09.00

 

Empati er Sukkersheriffens styrke

Metro Therm lagde mærke til forskellen
“Jeg har ikke kunnet undgå at bemærke, at I leverer en dybt engageret og meget personlig rådgivning til hver eneste af vores medarbejdere”.

Casper Pedersen er produktionsleder. Han har indimellem afholdt MU-samtaler ved et bord i den fjerne ende af den kantine, hvor vi de sidste tre dage har haft base med vores mobile sundhedsklinik. Han var ikke et øjeblik i tvivl om, at forklaringen på indsatsens succes; de målbare resultater og den overraskende store interesse, snakken om sund mad og gnasken gulerødder skal findes i Sukkersheriffens anerkendende dialog med deltagerne.

På Metro Therm er en stor del af de ansatte mænd i produktionen udlændinge fra Polen, Tyrkiet, Serbien, Afghanistan og Syrien med en tilhørende sprogbarriere, der kræver vores ekstra tålmodighed og pædagogiske overskud. Mange har flere jobs og langt større udfordringer i hverdagen end blot det at få spist sundt. Derfor møder vi alle med respekt for det liv, der lever og prøver sammen med dem at finde muligheder for justeringer i livsstilen, som er realistiske.

2016-02-22 13.33.26

Læs mere om Casper Pedersens oplevelser af første forløb i sundhedsprojektet “Hvis din krop var en Ferrari …” HER

3 timers frokost-event for 22 murersvende i Roskilde

Personalemøde med sunde og glade overtoner
Jeg mødte murermester Henrik Poulsen (Roskilde) til et netværks-arrangement for selvstændige, og som altid kunne jeg høre på håndværksmesteren, at han syntes, min indgangsvinkel til sundhedsfremme på jobbet var interessant. “Men mine folk flyver og farer fra sted til sted i modsætning til håndværkere, der går på et værksted. Hvordan når vi dem med det, du laver”?

Det viste sig, at Henrik flere gange om året samler hele banden til et personale-arrangement med en god blanding af seriøsitet og hyggeligt socialt samvær. Derfor lå Sukkersheriffens frokostevent lige til højrebenet her.

Der blev grinet fra start til slut
Første del af frokosteventen bestod af indlæg fra mig. Sundhedsbegrebet blev vendt på hovedet og gjort relevant for alle – for blodsukkerbalance er din sundeste chance. Hvorfor. Hvordan. Hvornår. Og ikke mindst – what’s in it for you?

Herefter blev der serveret en lækker buffet med masser af velsmagende grøntsager i flere varianter, kød, kylling og oste. Maden var indeholdt i aftalen og fra et cateringfirma, som vi samarbejder med. Færdiganrettede tallerkner fik et hurtigt sundhedstjek af Sukkersheriffens team, der gav hver tallerken en score på et kort, der samtidig var lod i en lodtrækning om fine præmier.

Inden vi samledes igen fik alle tilbudt en fedtmåling på Sukkersheriffens vægt, og ALLE havde på skift sko og strømer af for at få skriften på væggen (læs: vægten). Især “bodyage” tallet på hver enkelt strimmel blev sammenlignet og gav en del stof til eftertanke.

På den 3 del af eventen blev hele banden afslutningsvist opfordret til at deltage i en fælles teambuildende udfordring med titlen “Zukkerfri Zone – 21 dage uden sukker i arbejdstiden”. Start = førstkommende arbejdsdag. Spilleregler, tilmeldingsliste samt en teaser med beskrivelse af alle fordelene ved at være med blev gennemgået og givet videre til Henrik, der også fik instrukser i, hvordan han selv afslutter konkurrencen om tre uger.

22 murere klappede, da det sidste ord var sagt.

Læs en artikel bragt i BYGTEK med overskriften “Sukkersherif truer håndværkere med porre” HER

Det skal være sjovt at leve sundere

Tavshed er guld
Vi gør et stort nummer ud af at fortælle vores kunder, at de skal sige så lidt som overhovedet muligt til deres medarbejdere om det forestående sundhedsprojektsamarbejde med Sukkersheriffen. Årsagen er, at ordet “sundhed” får de fleste mennesker til at tænke i forbud, afsavn og vægttabsprogrammer – og det er lige præcis det modsatte, man får hos os. Så kort kan det siges: Klik på Invitation til kick-off

HENIMOD sundhed fremfor FLUGT fra overvægt
Hele verden har fokus på, hvordan man slippe af med overflødige kilo eller undgår at blive syg. Sund mad, søvn og motion bliver ofte en flugt fra noget ubehageligt. Og det er skidt. For motivation med basis i frygt holder ikke lige så længe som motivation, der bunder i et ønske om at ville opnå mere livskvalitet og glæde i livet. Eksempel: Så snart det værste chok og angst for at dø har lagt sig, vil mange en hjertepatient overveje en festsmøg …

Sundhed skal mærkes nu og her
Der skal ikke mange justeringer til i de daglige spisevaner, før det forlyder, at “jeg kan mærke, at jeg er friskere om morgenen” eller “min kone siger, jeg er hyggeligere at få ind af døren efter arbejde” og “jeg spiser mere, men har alligevel tabt mig”. Efter blot tre ugers samarbejde med Sukkersheriffen sker der ting i krop, sjæl og sociale relationer, som ingen kunne forestille sig.