FROM THE BLOG

Sundhedsforsikringer gør ikke dine medarbejdere sundere

En sundhedsforsikring er ingen nytte til, før skaden er sket
Sundhedsordninger derimod forebygger, at vi overhovedet kommer dertil – og giver et godt afkast

Virksomhedsledere tror i stor stil, at de er godt dækket ind, når de tilbyder sundhedsforsikring til alle.

Jeg oplever jævnligt virksomhedsledere, der hurtigt glider af på min henvendelse ved at fortæller mig, at ”det behøver vi ikke her – vi har en sundhedsforsikring”.

Den dårlige nyhed
Fakta er, at en sundhedsforsikring ikke hjælper medarbejderne til at leve et sundere liv. Den slags kræver, at der arbejdes strategisk med sundhedsordninger i virksomheden.

Tal fra brancheorganisationen Forsikring & Pension viser, at flere og flere virksomheder køber sundhedsforsikringer til deres ansatte. Motivationen er forståeligt nok drevet af udsigten til hurtigere at få syge medarbejdere tilbage på arbejdet efter en operation mv. For at undgå sygfravær pga. blodpropper, slagtilfælde, type 2-diabetes og stress, kræver det en forebyggende sundhedsindsats.

Men hvis hensigten er at tage vare på medarbejdernes helbred, så er en sundhedsforsikring ikke løsningen. Sundhed handler i høj grad om kost, motion, søvn og stress – og dermed også om jobtrivsel og arbejdsglæde, om kollegialt sammenhold og fælles forståelse af hele sundhedstemaet, om den enkeltes overskud til at være den bedste version af sig selv (også efter fyraften) og om måden, virksomheden indretter sig på i forhold til tilgængelighed af godt og skidt.

Sunde, friske og stærke medarbejdere er gladere medarbejdere end dem, der hænger i nødbremsen og ikke får spist, drukket, rørt sig og sovet nok. Og glade, friske medarbejdere er mere produktive meget længere end dem, der næsten ikke kan hænge sammen efter fyraften og derfor ikke får levet et liv i fritiden, der giver dem tilstrækkelig mening i det lange løb.

Den gode nyhed
Det er for længst dokumenteret, at både store og små virksomheder får mange positive sundhedseffekter ud af at arbejde systematisk og målrettet med fokus på medarbejdernes ve og vel på arbejdspladsen. Omvendt koster mistrivsel og sygefravær dyrt på bundlinjen.

 
Investering i sundhedsfremme giver virksomheder et afkast svarende til mellem kr, 1,50 til kr. 12,00 for hver investeret krone (Kilde: University of Michigan Health Management Research Center)

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *